Αυτά είναι τα επικρατέστερα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα εμβόλια που προχωρούν στη φάση δοκιμής σε ανθρώπους, ανάμεσα σε τουλάχιστον εβδομήντα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή από μικρές και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, αυτό που έχει προχωρήσει περισσότερο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο από την εταιρεία CanSino Biologics (Χονγκ Κονγκ) και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, καθώς βρίσκεται ήδη στη Φάση 2.

Παράλληλα, οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio αναπτύσσουν ξεχωριστά εμβόλιο που δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Η Inovio ξεκίνησε τις ανθρώπινες δοκιμές της την περασμένη εβδομάδα.

Η CanSino δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι έλαβε την Κινεζική ρυθμιστική έγκριση για να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές του εμβολίου της. Η Moderna που ποτέ δεν έβγαλε ένα προϊόν, έλαβε έγκριση από το ρυθμιστικό σώμα για να κινηθεί γρήγορα στις δοκιμές του ανθρώπου τον Μάρτιο, παρακάμπτοντας τα χρόνια δοκιμών σε ζώα που αποτελούν τον κανόνα στην ανάπτυξη εμβολίων.

Την ίδια ώρα, η ιταλική εταιρία Advent –Irbm, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκινούν τέλος Απριλίου τα πρώτα τεστ εμβολίου για τον κορονοϊό στον άνθρωπο, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας, Πιέρο Ντι Λορέντσο.

Όπως τόνισε, ο στόχος είναι να μπορέσει να ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου από τον Σεπτέμβριο σε νοσηλευτικό προσωπικό και δυνάμεις ασφαλείας, έστω και αν δεν θα έχει ακόμη ολοκληρωθεί όλη η πειραματική φάση, διότι οι πολίτες αυτοί ανήκουν σε κατηγορίες αυξημένου κινδύνου.

Το εμβόλιο θα αποσταλεί από την Πομέτσια, κοντά στη Ρώμη, στη Βρετανία, όπου θα ξεκινήσουν τεστ σε 550 υγιείς εθελοντές. Ο Ντι Λορέντσο πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένη φάση η χρηματοδότηση από μέρους μεγάλων διεθνών επενδυτών και μιας σειράς κυβερνήσεων, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρίας Advent- Irbm, έχει ήδη εξακριβωθεί με επαρκή στοιχεία η μη τοξικότητα του συγκριμένου εμβολίου και για τον λόγο αυτό αποφασίσθηκε να αρχίσει αμέσως η πειραματική φάση στον άνθρωπο.

Η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, σημειώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς ο ιός φαίνεται απίθανο να εξαλειφθεί μόνο με τα περιοριστικά μέτρα. Η βιομηχανία φαρμάκων ελπίζει να συμπιέσει το χρόνο που χρειάζεται για να βγει ένα εμβόλιο στην αγορά – συνήθως περίπου 10 έως 15 χρόνια – μέσα στο επόμενο έτος.

Μεγάλες και μικρές εταιρείες του κλάδου, όπως αναφέρει το Bloomberg, κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να περιοριστεί ο ιός. Φαρμακευτικοί κολοσσοί όπως η Pfizer Inc. και η Sanofi έχουν υποψήφια εμβόλια σε προκλινικά στάδια, σύμφωνα με το έγγραφο του ΠΟΥ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Μ. Δευτέρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ αρχικές παρατηρήσεις και έχουν να κάνουν κυρίως με επιστημονικά θέματα. «Δεν θα πρέπει να βιαστούμε (σσ. να πούμε) ότι έχουμε ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα» είπε.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική είναι ο εμβολιασμός πρώτα αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή. «Είναι μια στρατηγική που έχει νόημα και αφορά τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να συνεχίζει να λειτουργεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί